Frokostordning

Frokostordning

Lækker frokostordning hos Kragerupogko

Tillad mig at dykke ned i et lille stykke dansk/spansk historie: Vi skal tilbage til 1921 og til et sted der dengang lå meget langt fra Danmark, nemlig midt ind i det gamle Madrid. Her finder vi en lille – men spøjs – historie om den grønne danske bønne. Men hvad har danske grønne bønner med Spanien at gøre?

Jo, i starten af 1900-tallet fandtes der en butik i Madrid, der specialiserede sig i salg af plantefrø, kornprodukter og den slags. En slags mindre foderstof-butik ved navn: ‘Casa de Robustiano Díez Obeso‘. På butikkens reklameskilte fra starten af 1900-tallet, stod der: ”  Grundlagt 1881. Dedikeret til salg af frø, korn og bælgfrugter af alle sorter og fra af nationaliteter ”.

 I Spanien – og mange andre steder over hele kloden, var bønner normalt noget man skrællede eller pillede for at komme ind til kernerne – altså bønnerne – som skulle lægges i vandbad i længere tid og derefter koges. Men i Danmark, som på det tidspunkt i starten af århundredeskiftet var begyndt at eksperimentere meget med nye plantearter, der havde man den grønne bønne. Altså en bønne der ikke skulle hverken pilles eller skrælles, men blot koges og spises med bælg og det hele.

Uden en trævl

Det var et ukendt fænomen mange andre steder, og historien går da også på, at denne grønne bønne på et tidspunkt nåede helt til Madrid. Hvordan det gik til, er der vist ingen der ved præcist – men hvad vides er, at der i 1921, hos præcis den fine forretning i Madrid, fremkom følgende reklameskilt:

 ” Dronningen af bønner. Med bælg helt uden trævlede tråde og lige til at spise – grøn som den er. De grønne bønner ‘Dinamarquesa’ – få dem her i Casa de Robustiano Díez Obeso – eneste forhandler i Spanien’ ”.

 Den er god nok. Det er grønne bønner der første gang bliver sat til salg i Madrid – og bønnerne er danske. Det kommer af navnet ‘Dinamarquesa’ – det ord man dengang brugte for ‘danske’. Reklamen er fint lavet, med to personer der sidder og spiser bønner. Den ene person sidder og filer med kniven i de seje bønner og flår i dem med tænderne – mens den anden nemt og bekvemt sidder og nyder de smørbløde danske bønner, uden at få trævler i munden.

En herlig reklame – fra 1921. Et sjovt historisk eksempel på hvordan man dengang var i stand til at ‘forfine’ noget så simpelt som en bønne. Og hvor vigtigt det måske var, at bønnen bar det fine navn, så højt oppe fra nord. Sjovt at tænke på, næste gang din frokostordning byder på grønne bønner – måske fra et sted som www.kragerupogko.dk– at disse fine sager har sin helt egen historie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *